');

‘Cultuur maak je samen’

zeg ik altijd in de workshops die ik geef.

Je kunt als eigenaar, manager of leidinggevende zulke mooie plannen hebben, maar alleen met alle medewerkers samen lukt het om ze tot een succes te brengen. Vorige week zaterdag heb ik dit weer eens aan den lijve ondervonden. Bijna een jaar was ik bezig met het organiseren van een verrassingszwemfeest voor de verjaardag van mijn lief (een fanatiek zwemmer). Wat begon als een spontane gedachte, groeide van een tof idee tot een heus zwemevenement.

Aangemoedigd door enthousiaste reacties en behulpzame aanwijzigingen tijdens de voorbije maanden was er vorige week een zwemfeest dat ik nu als ‘overweldigend’ beschrijf. Ik realiseer me dat ik weliswaar het idee tot uitvoer had gebracht, maar zonder al deze mensen zou het feest geen feest zijn geworden.

In mijn eentje kan ik, met alle goede bedoelingen, niet én de starter, de banenteller, de cateraar, de zwemmer, de vlaggetjesophanger, de supporter, de filmer, de uitdager én de speaker zijn.

Cultuur maak je samen.

Zo ontstond er een zwemfeest waarin zowel de Olympische zwemmer als de ‘ik zwem nooit’-deelnemer zich thuis voelde. Functie, leeftijd, geslacht, vaardigheid deed niet ter zake, omdat iedereen deed waarin hij / zij goed in is met zijn / haar eigen uitdaging.

Mensen kwamen verrast melden dat ze méér hadden gezwommen dan het aantal meters waarvoor ze zich hadden aangemeld. Of kwamen zelf tot de conclusie dat een beetje meer beweging wel goed voor hen zou zijn – en zwemmen is dan ‘best wel leuk’. Of concludeerden dat stoppen met roken nu toch wel echt hoofdprioriteit is.

Eigenlijk gebeurde er die middag wat er ook gebeurt in een organisatie waar aandacht is voor de juiste cultuur. Eén waar je gerespecteerd wordt, waar naar elkaar geluisterd wordt en waar ruimte is om te bewegen (zowel fysiek als mentaal).

cultuur maak je samen

zwemfeest

Met als resultaat: mensen die

  • beter presteren dan ze van zichzelf verwacht hadden,
  • reflecteren,
  • met een blij gevoel naar huis gaan om
  • uit te kijken naar het volgende moment om weer deel te nemen.

En ik?
Ik luisterde, genoot en zag dat het goed was.

Nieuwsgierig hoe dat werkt?
Plan je afspraak:

Laden...

 

 

Gesprek starten
1
💬 Contact!
Hallo, vertel maar .....