Als je iets al kunt, lijkt het heel ‘gewoon’ wat je doet.

 Zo is lopen* voor de meesten van ons iets dat je ‘gewoon’ doet, daar denk je niet meer over na. Je zet ‘gewoon’ je ene voet voor de andere, je beweegt je voort en we noemen dat lopen.

Er was een tijd dat lopen niet gewoon voor je was.
Nieuwsgierig keek je om je heen en misschien ook wel verbaasd, naar de mensen die zich rechtop, staand op hun benen, van de ene hoek van de kamer naar de andere bewogen.

En je dacht: “Dat wil ik ook!
Ik wil ook kunnen gaan en staan waar ik wil. In dat tempo. En met dat gemak.” Dus bestudeerde je het gedrag van de lopende mens en ging je dat, stapje voor stapje, nadoen. Et voilà, na heel veel oefening, vallen en weer opstaan, verstond ook jij het kunstje van ‘lopen’.
Een vaardigheid die je je eigen maakte, waar je zelden over hoeft na te denken en waar je vandaag de dag nog heel veel profijt van hebt.

Zo heb jij heel veel kwaliteiten, talenten, geperfectioneerde vaardigheden die jij als ‘gewoon’ betitelt.
Dingen waar je heel goed in bent en die je in de loop van de tijd je zo eigen hebt gemaakt, dat je dit als ‘gewoon’ bent gaan beschouwen. Maar die voor een ander heel uitzonderlijk zijn.

Jouw focus ligt misschien voornamelijk op de vaardigheden die je nog niet zo heel goed beheerst. Zaken die, volgens jou, beter moeten. Waardoor je een beeld van jezelf schept, dat maar een halve waarheid is. Het uitzonderlijke in jou zie je niet meer, want het is ‘gewoon’ geworden.

Zien wat er óók is, doe je door betekenis te geven aan de anekdotes die je elkaar vertelt. Je hecht waarde aan je eigen verhaal vanuit de ervaringen en overtuigingen die jou vormen.
Luistert een ander naar jouw verhaal, dan krijgt hetzelfde verhaal ook een andere betekenis. Die je kunt toevoegen aan die van jou. Het biedt jou de kans om aspecten en gebeurtenissen in je leven onder woorden te brengen. Waardoor je meerdere verhaallijnen kunt ontwikkelen die jou, als persoon, completer maken.

Je bent niet alleen ‘gewoon’, je bent óók uitzonderlijk!
De keuze is aan jou. Wat wil jij zien?

 Op dinsdag 18 april is er weer een verhalencirkel.

In een verhalencirkel ervaar je welke waarde er zit in de verhalen die jij vertelt.
En hoe je deze kunt gebruiken om die veranderingen in je leven aan te brengen die jou krachtiger maken.

* Ik noem hier lopen. Mocht lopen voor jou niet vanzelfsprekend zijn, dan vul je hier een andere vaardigheid in. Bijvoorbeeld haren kammen, auto rijden, lezen enzovoort.

Gesprek starten
1
💬 Contact!
Hallo, vertel maar .....