');

In de stilte van de ochtend, vóórdat de wereld wakker wordt en nieuwe indrukken en meningen zich al aan mij hebben opgedrongen, grijp ik naar mijn schrijfboekje en mijn pen en begin. Gewoon vanuit het niets; zodra de pen het papier raakt, vormen letters woorden en woorden zinnen.
‘Heb je niets anders te doen, zo ’s ochtends vroeg?’ vragen mensen mij wel eens.
Jawel hoor, er zijn ook dagen dat ik met een kop koffie eerst de krant lees of dat ik mijn badpak aanschiet en een dip maak in open water of dat ik mijn dochter op weg naar school help.

En daarnaast zijn er dus ochtenden dat ik schrijf. Heel kort. Hooguit 20 minuten. Reflectief. Alles wat in mij omhoog komt, komt op papier. Vaak gaan mijn gedachten sneller dan mijn handen kunnen schrijven, dan is het nalezen nog een uitdaging.
Er zijn ook momenten dat ik vertraag, onbewust. Dan staan de woorden netjes en zorgvuldig, als soldaatjes, naast elkaar.

Nu ik dit al een tijdje doe en ik mijn schrijfsels teruglees, zie ik patronen ontstaan. Van dingen die me bezighouden of emoties die omhoog komen waar ze overdag geen ruimte voor vinden. Gebeurtenissen krijgen vorm, er vindt een herstructurering plaats en soms ook een afscheid waarbij de gebeurtenis de plaats krijgt waar zij hoort: in het verleden.

Het onbekommerd schrijven in mijn eentje maakt dat mijn gevoelens en emoties gewoon door me heen kunnen stromen zonder dat iemand er iets van ziet of het opmerkt. Ik kan met mijn volledige aandacht erbij zijn. Dat geeft mij een diepe ontspanning die ik de rest van de dag met me meedraag.

Verlang jij ook naar meer ontspanning, naar betekenis geven aan gebeurtenissen, aan structuur en overzicht in je leven? Dan nodig ik je uit om te starten met reflectief schrijven. Het is heel gemakkelijk, want je hoeft niet te letten op stijl- en spellingsissues. Het enige wat je doet, is opschrijven wat op dat moment in jou omhoog komt. Twee, drie keer per week en 20 minuten per keer. Zet de eierwekker ernaast en schrijf de tijd vol.

Tip: Zet de momenten dat je gaat schrijven alvast in je agenda. Als een afspraak met jezelf. Na een paar keer merk je dat je er naar gaat uitzien en je automatisch rekening houdt met je schrijfmoment. De tijd is van jou!

Gesprek starten
1
💬 Contact!
Hallo, vertel maar .....