');

Van gedachten wisselen…. Ik gebruik deze uitspraak regelmatig, bijvoorbeeld als ik iemand uitnodig om samen een kop koffie te drinken en te praten over de dingen die ons bezighouden. Vandaag valt ie me opeens op. Omdat het best een leuke uitdrukking is. Ik heb er vandaag beeld bij: mijn hoofd gaat open, ik neem mijn gedachten eruit, jij opent jouw hoofd, neemt jouw gedachten eruit, we wisselen ze uit en plaatsen vervolgens de gedachten van de ander in ons eigen hoofd.
Dan zitten mijn gedachten dus in jouw hoofd en jouw gedachten in het mijne.
Hoe zou mijn lijf daar op reageren? Zal het dan de patronen volgen die het gewend is of zal het zich laten leiden door de nieuwe gedachten? En wat doen jouw gedachten – in mijn hoofd – met de prikkels die mijn lijf krijgt? Kortom, wie heeft de lead: zijn dat de gedachtes of zijn dat de lichamelijke sensaties?
Dat zijn de gedachtes. Gevoelens worden altijd voorafgegaan door een gedachte. Altijd.

Niets heeft betekenis van zichzelf, totdat jij er betekenis aan geeft. Een gebeurtenis en de manier waarop je over die gebeurtenis denkt, hoe je daartegenaan kijken, heeft direct effect op hoe je je voelt. Dus de gedachte over een bepaalde gebeurtenis (in het hier en nu) bepaalt je gevoel en je gevoel stuurt vervolgens je gedrag aan. Hetgeen een nieuwe gebeurtenis uitlokt.
Dat is goed nieuws! Want als je gedachtes leidend zijn voor je gevoel, dan heb je een keuze. Je hebt invloed op hoe je je voelt! Je hebt invloed op hoe je tegen een situatie aan kijkt, en dat heeft direct effect op je gevoelens. Ik gebruik zelf heel vaak de vraag: ‘Is het absoluut waar wat ik nu denk? En helpt deze gedachte om me nu beter te voelen?’ Als ik eerlijk ben naar mezelf – en dat ben ik – is het antwoord 2x ‘nee’.
Alleen dat al geeft mij de ruimte om er anders over te denken en me er dus anders over te voelen.

 

Gesprek starten
1
💬 Contact!
Hallo, vertel maar .....